İlk Yardım, kaza veya acil durumun bulunduğu alanda zor durumda kalan bireylere sağlık ekibi ulaşana kadar eldeki imkanlar yettiğince kullanılarak herhangi bir ilaç kullanılmadan yapılan müdahale işlemidir.
Temel ilk yardım eğitimi 16 saat eğitim süresinden oluşmaktadır. Bu, tüm özel kurumlar ve kamu kuruluşları için değişmeyen olan zorunlu eğitim süresidir.
olarak verilmektedir.
Kurs uygulama ve teorik derslerden oluşur. Teorik derslerden sonra uygulamalar için 7 kişilik gruplar halinde çalışılmaktadır. Çalışmalar, maket üzerinde uygulamalı şekilde yapılmaktadır. Uygulamalardan sonra yazılı sınav yapılmaktadır.
Temel sağlık bilgisinin toplumda artırılması amacıyla verilen bir kurstur. İlk yardım bilgisinin hem teorik hem pratik olarak toplumdaki her bireyin doğru bir şekilde öğrenmesi, acil yardım durumunda doğru müdahaleyi doğru zamanda yapması hedeflenmektedir. Özel firmalarda ve iş yerlerinde bulunan işçi sayısına göre kurumda ilk yardım kursu almış personel bulundurması gerekmektedir. 18 yaşını dolduran tüm vatandaşlarımızın alabileceği bir kurstur. Kurs sonunda sertifikasyon sınavı yapılmaktadır. Kursiyerler bu girdikleri ilk yardım sınavında 100 üzerinden en az 85 puan alarak başarı göstermeleri gerekir. Sınavı başarı ile tamamlayan kursiyerler Sağlık Bakanlığı onaylı İlk Yardım Sertifikası ve İlk Yardımcı Kimliği sahibi olmaya hak kazanırlar.
İlk yardım eğitimi kursunda aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olursunuz;
Bir insanın yaşamının tehlikeye düştüğü bir durum karşısında sağlık görevlileri olay yerine gelinceye kadar, kazazedenin hayatta kalması ya da kazazedenin durumunun daha da kötüleşmesini önlemek için, ilaç kullanılmadan yapılan müdahaleye ilk yardım denir.
İlk yardım konusunda Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği program dahilinde eğitim almış ve insan vücuduna müdahale etme alanında yasalarla yetkilendirilmiş kişilerce yapılan, ilaçlı müdahalelere acil tedavi denir ve ilk yardım kavramı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Kursa giderek ilk yardım eğitimi almış olmak bir kişiyi sağlık personeli yapmaz.
Öncelik sırasına göre İlk yardım uygulamalarının üç temel amacı vardır;
Hayatı tehlikede olan kişinin hayati organlarını korumak ve yaşamının sürdürülmesini sağlamak.
Sağlık durumu kötü olan kişinin durumunun daha da kötüye gitmesini engellemek.
Olay yerinde bulunan mevcut olanaklar ölçüsünde hayati tehlikesi olan kişinin iyileşmeyi kolaylaştırmak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yapılan denetimlerde, iş kanununa göre bir kurumda on kişiden fazla istihdam eden, bu işyerleri tehlikeli işler kapsamı altında faaliyet gösteriyorsa her on personelinin birine ilk yardım eğitimi ve ilk yardım sertifikası aldırmaları kanunen bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu eğitimler ilk yardım kurslarında bulunan uzman eğiticiler vermektedir.
Tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her yirmi personel için bir, ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan işyerlerinde, her on personel için bir olmak üzere, bu yönetmeliğe göre yetkilendirilmiş merkezden en az “Temel İlk Yardım Eğitimi” sertifikası almış bir kişinin bulundurulması zorunludur.
İlk yardım kursunu tamamlayan ve sınavda başarılı olan kursiyerlere ilk yardım sertifikası verilir. Bu sertifikanın geçerlilik süresi alınış tarihinden itibaren üç yılı içermektedir. Üç yılını dolduran kursiyerlerin sertifikalarını yenilemek için tekrar bir hatırlatma kursuna giderek sertifikalarını güncellemeleri gerekmektedir.
İlk yardım eğitimcisi olmak isteyen tıp doktoru dışındaki sağlık personeli beş günü kapsayan 40 saat süreli bir eğitime katılır. Bu eğitimin sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kişilere üç günlük pratik kursu olarak ilk yardım uygulamaları eğitim becerisi kursu verilir ve bu eğitim sonunda da yapılacak sınavlarda başarılı olan kursiyerlere, sağlık müdürü tarafından imzalanan ve onaylanan “İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası” almaya hak kazanır.
Tıp doktorları eğitmen olmak için ise üç günlük ilk yardım uygulamaları eğitim becerisi kursuna katılırlar. Eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kursiyerler, mesul müdür tarafından imzalanarak Sağlık Müdürü tarafından onaylanan “İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası” almaya hak kazanır.
Eğitimci eğitmeni olma hedefi olan sağlık personelleri ise ilk yardım eğitmeni olarak en az beş ilk yardımcıya eğitim verdiğini belgelediği takdirde beş günlük eğitimci eğitmenliği kursuna katılmak suretiyle eğitimin sonunda uygulanacak olan sınavlarda başarılı olan kursiyerlere “Eğitimci Eğitmeni Sertifikası” verilmektedir.
Eğitim programlarında yapılan sınavlarda başarısız olan kişilere bir sınav hakkı daha verilmektedir.
İlk Yardım Yönetmeliği 19. Maddeye göre ve İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında; az tehlikeli işyerlerinde her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı, tehlikeli işyerlerinde her 15 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, çok tehlikeli işyerlerinde her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, istihdam edilmesi gerekmektedir. Kanunda belirtilen şekilde personel bulundurmayan işyerlerine para cezası işlemi uygulanacaktır.
İlk yardım yönetmeliğinin amacı; toplumun temel sağlık bilgisinin arttırılması ve ilk yardım bilgi ve becerisinin toplumun her ferdine öğretilmesidir. Her kamu, özel kurum ve kuruluşunda personel sayılarına göre ilkyardımcı bulundurulması gerekmektedir.