Doğum öncesinde çeşitli hazırlık süreçlerinde ve doğum sancılarıyla birlikte başlayan doğum sürecinden anneye destek olmak, sancıların yoğunluğuna göre telkin ve destekle doğum psikolojisini daha olağan hale getirmek gibi görevler üstlenmek adına bu alanda eğitim almış kişilere doğum destekçisi yada doğum doula adı verilmektedir.
Bu kişilerin temel görevi doğum başladığı andan itibaren sancıların sıklaşması ile birlikte annede yaşanacak panik durumunu da engellemek yada tepkileri en aza indirmek için doğru nefes teknikleri ve kullanılan çeşitli tekniklerle anneyi rahatlatmak ve tıbbi konular dışında annenin doğum sürecini paniklemeden geçirmesine yardımcı olmaktır.
Aldıkları eğitimler gereği ebe ve hemşireler gibi sağlık çalışanları bu konuda tam olarak yetkindir ve doğum anında doğumhanede hazır olarak bulunurlar. Ancak doğum destekçisi olmak için ebe yada hemşire olmak gibi temel bir şart bulunmamaktadır. Bu alanda alınan psikolojik ve fiziki eğitimlerle birlikte kişiler doğum doula olarak çalışma imkanı bulabilirler.
Doğum destekçisi olmak için sakin ve soğukkanlı bir yapıya sahip olunması gerekir. Doğum öncesinde sancı sıklığının artmasıyla birlikte çeşitli tekniklerle anneyi rahatlatacak ve psikolojik olarak kolay bir doğum yapmasını sağlayacak olan kişiler baskı altında çalışmaya uygun bir yapıda, pratik ve disiplinli olabilir. Hamile anne adayları bu süreçte gergin ve panik halinde olabileceklerinden bu psikolojiyi doğru şekilde yönetip anneyi sakinleşitrebilecek kişilik özelliklerine sahip olan kişiler bu alanda eğitim alabilirler.
Doğum doula olmak için bu alanda gereken teorik eğitimlerin alınması ve sonrasında yapılan sınavdan başarılı puan alan kişiler eğitimleri sonrasında E-devlet Onaylı Doğum Destekçisi Sertifikası almaya hak kazanırlar. Bu sayede edindikleri teorik bilgileri, zaman içerisinde pratik bilgilerle pekiştirdikçe başarılı ve aranan doğum destekçileri olarak kariyer hayatlarında yükselebilirler.
Özel sağlık merkezleri ve devlete bağlı doğum evlerinde de tercih edilen doğum destekçisi hizmetleri, genel olarak ailelerin talepleri ile ek bir hizmet olarak sağlanır. Özellikle son yıllarda anne adayları psikolojik sebeplerden de ötürü doğumun ilk belirtisinden bitiş anına kadar kendilerine destek olabilecek, heyecanlarını paylaşabilecek ve psikolojik olarak rahat olduklarında başarılı bir doğum süreci geçirebileceklerinin daha çok farkına varmışlardır. Ülkemizde gerçekleşen doğumlarda doğum destekçisi yada diğer adıyla doğum doula bulundurma talebi her geçen gün giderek daha da artmaktadır.