Hasta kabul sekreterliği son dönemde oldukça popüler ve çok tercih edilen bir meslek haline geldi. Peki bu mesleği edinenler için iş imkanları neler, nerede çalışabilirler ve ne kadar maaş alabilirler sorularının cevaplarını detaylı olarak sizlerle paylaşmaya çalıştık. Umarız bu içeriğimiz bu mesleği edinmek isteyenler için yeterli bilgiyi sunar.
2022 yılında on binlerce kişi bu sertifikayı edinerek iş başvurusunda bulundu ve hastane, tıp merkezi veya buna benzer sağlık merkezlerinde işe başladı. Bu mesleğin yıldan yıla artarak büyüdüğünü ve talep gördüğünü de rahatlıkla söyleyebiliriz. Sürecin devamında da yine bu sektörde işe alımların artış göstereceğini söyleyebiliriz. Bu sertifikaya sahip bireylerin nerelerde çalışabileceğini detaylıca aktarmaya başlayalım.
Devlete bağlı olarak çalışan kamu hastaneleri hem tercih edilirlik hem de sağlık güvencesi açısından daha yoğun ve başvuru sayısı fazla olan merkezlerdendir. Kamu hastanelerinde işleyişin ve düzenin sağlanması, hasta kaydının alınması, ilgili servise yönlendirilmesi, varsa ödeme süreçlerinin işlenmesi, hastanın tıbbi geçmişinin ilgili birime iletilmesi ve yeni işlemlerin arşive doğru şekilde kaydedilmesi oldukça önemli bir süreçtir. Tüm tıbbi kayıtların doğru şekilde tutulması, konu da sağlık olduğundan belli bir düzen içerisinde hatasız kurgulanması sağlık sektörünü doğrudan olumlu yönde etkileyen detaylardır.
Kamu hastaneleri ile benzer şekilde özel hastanelerde de aynı hasta kabul süreçleri işlemektedir. Ancak tabii belli prosedürlerde bazı farklılıklar da olabilmektedir. Özel hastanelerde kişisel sağlık güvenceleri dışında özel sağlık sigortaları, tamamlayıcı sağlık sigortaları ve kişinin çalıştığı kurum kaynaklı sağlık için yan haklar da bulunabilmektedir. Hasta kabul sekreteri yine aynı şekilde randevu düzeni, hasta karşılama, ilgili birime yönlendirme ve işlem takip görevlerini üstlenmektedir. Aynı zamanda hastaya yapılacak tahlil ve tüm sağlık süreçlerinde kişinin sağlık güvencesindeki detaylara hakim olunması ve hastane çıkışı sırasında faturalandırma işlemlerinin doğru yapılması da gerekir. Hastadan bağımsız olarak işleyen sigorta yada kurum ile aradaki süreçleri de detaylı olarak takip etmek hataların önüne geçecektir.
Kamu hastaneleri ve özel hastaneler dışında pek çok özel tıp merkezi bulunmaktadır. Bu merkezler yalnızca belli hastalıkların tedavisi yada belli tahlil konularında uzmanlaşmış yerler olabilirler. Hastanelere göre elbette daha küçük bir yapılandırma olan tıp merkezlerinde de yine işleyişin düzeni ve takibi için, tercih eden hastaların memnun olarak merkezden ayrılması için rutin bir işleyiş de çok önemlidir. Pek çok özel tıp merkezi de bu konunun bilincinde olduğundan düzenin doğru şekilde sağlanması, hasta takibi ve iş takibi için hasta kabul personeli çalıştırmaktadır.
Belli sağlık konularında hızlı tedavi ve teşhis süreçleri ile hastalara yardımcı olmayı hedefleyen polikliniklerde doktor ve hemşirelerle birlikte sağlık personeli olarak hasta kabul personeli çalışmaktadır. Gelen hasta kaydı alınması, acil durum yada sevk etme gibi konularda gerekli takibi yaparak poliklinik içinde düzen ve işleyişin sağlanması ana hedef olacaktır.
Belli bir uzmanlık alanına sahip olan bazı doktorların hastanelerde görev almak yerine kendilerine ait özel muayenehaneleri bulunmaktadır. Tek doktor yada uzmanlıklar çerçevesinde 2-3 doktorun bulunabildiği muayenehanelerde telefonların cevaplanması, hasta randevularının alınması, kayıtların tutulması, hasta bilgilendirilmesi ile birlikte muayenehanenin nezih görünmesini sağlamak gibi görevler hasta kabul sekreterinin görevleri arasındadır. Yine hastanelerde olduğu gibi kişiye anlaşmalı kurumlar hakkında bilgi verilmesi, işlemler için alınacak ödemeler ve faturalandırma işlemleri de yine hasta kabul personelinin görevlerindendir.
Hasta Kabul Kursu Nedir? blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Çeşitli tetkik ve testlerin yapılabildiği tıbbi laboratuvarlar da sağlık kuruluşları olarak kabul edilirler. Bu laboratuvarlarda pek çok hastalık için test ve tahliller yapılabilmektedir. Gebelik testinden alerji testlerine, röntgenlerden emar işlemlerine kadar pek çok alanda tıbbi laboratuvarlardan hizmet alabiliriz. Tabii bu merkezlerde de bir randevu sistemi bulunmaktadır ve hasta iletişiminin doğru sağlanması, bilgilendirmelerin tam yapılması, kişinin taleplerinin doğru anlaşılıp aktarılması, merkezin tercih edilirliği açısından da önem taşıyacaktır. Hasta kabul sekreteri görev tanımı gereğince telefonların cevaplanması, randevu programının ayarlanması, hastanın randevu saatinde kabulü ile ilgili bölüme yönlendirilmesi, ödeme işlemleri, işlem kayıtlarının arşivlenmesi gibi görevleri üstlenir.
Yaşa bağlı olarak gelişen yada kaza, hastalık kaynaklı vücut fonksiyonları ve olağan yeteneklerin kaybedilmesi durumlarında pek çok tedavi yöntemi gibi fizik tedavi de başarılı sonuçlar getirmektedir. Bu yüzden öncelikli olarak bedensel problemler yaşayan hastalara doktorları tedavi amaçlı olarak fizik tedavi seçeneğini de önerebilmektedir. Fizik tedavi merkezlerinde alanında uzman fizyoterapistler eşliğinde beden gücünü artırmaya ve işlev bozukluğu olan alanlara işlevinin yeniden kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılabilmektedir. Bu merkezlerde de randevu düzeninin sağlanması ve fizyoterapistlerin planlarının oluşturulabilmesi adına hasta kabul sekreterleri görev almaktadır.
Aile sağlığı merkezi olarak da geçen sağlık ocakları, kişilerin ikamet ettikleri yada ulaşım olarak yakınlarında bulunan merkezlerde kısa süreli tedavilerin yürütüldüğü merkezlerdir. Sağlık ocaklarında da yine doktorlar, hemşireler ve ebelerle birlikte hasta kabul personelleri görev almaktadır. Sağlık ocağı randevusuz ziyaret edilen merkezler olmakla birlikte, merkezde bulunan hastaların muayene ve işlemleri için sağlıklı bir yönlendirme yapılabilmesi adına hasta kabul görevlisi bulunmaktadır.
Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur? başlıklı yazımızı da okumak ister misiniz?
Bu soruya genel olarak net cevap vermek imkansızdır. Hasta kabul sekreterlerinin alacağı maaşlar kamu kurumu ya da özel sağlık merkezi olması bakımından farklılık gösterebilir. Hatta özel hastanelerin de kendi içlerinde farklı maaş politikaları ortaya çıkabilir. Ancak genel olarak bu mesleği icra edenlerin asgari ücretten %10-15 kadar fazla maaş aldıklarını söyleyebiliriz. Bunun genel bir bilgilendirme olduğunu, net maaş ücretinin başvurduğunuz kuruma sorularak öğrenilmesi gerektiğini de unutmayın. Ayrıca genel olarak fazla çalışma - fazla mesai durumunda sağlık sektöründe ekstra mesai ücretleri personellere ödenmektedir.
Sağlık sektöründe hak ettiğiniz aylık ücretler karşılığında sosyal haklarınız da ilgili kuruma düzenli olarak ödenir. Ek olarak çalıştığınız yerde ekstradan sağlık haklarına da sahip olabilirsiniz. Bu bahsettiğimiz unsurlar da bu mesleğin popüler olmasında oldukça önemlidir.
Eğer çalışma alanları ve yapılacak işin nitelikleri kişisel yetenekleriniz ve ilgi alanlarınızla da örtüşüyorsa bu alanda kariyer sahibi olmak için sertifika programına kayıt olabilirsiniz.